Green Deal moet leiden tot 6.000 nieuwe warmtepompmonteurs

In de Green Deal Warmtepompen die minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat en UNETO-VNI-voorzitter Doekle Terpstra samen met diverse partijen hebben ondertekend, is vastgelegd dat er de komende 5 jaar 6.000 warmtepompmonteurs worden opgeleid.

Opleidingen staan centraal in de Green Deal Warmtepompen. De 6.000 nieuwe warmtepompmonteurs gaan zich bekwamen in het adviseren over duurzame warmtetechniek én in het plaatsen en onderhouden van onder meer (hybride) warmtepompen. Ook zonneboilers en biobrandstof krijgen een plaats in het uitgebreide opleidingsprogramma, dat zoveel mogelijk aansluit op bestaande kwaliteitsregelingen. Het praktijklokaal voor warmtetechniek dat is geopend in het Groningse Alfa-college is het eerste van in totaal 7. De andere lokalen worden, verspreid over het land, nog dit jaar in gebruik genomen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft diverse typen warmtepompen beschikbaar gesteld voor de praktijklocaties.

De partijen die de Green Deal hebben ondertekend, roepen monteurs in de installatiebranche op om de opleiding voor warmtepompmonteur zo snel mogelijk te gaan volgen. De overheid maakt de overstap naar warmtepompen en andere duurzame technieken nog aantrekkelijker voor consumenten en bedrijven met behulp van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).

De Green Deal Warmtepompen is een breed gedragen initiatief. Behalve het ministerie van Economische zaken en Klimaat, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en installatiekoepel UNETO-VNI ondertekenen de provincie Zuid-Holland, Opleidingsfonds OTIB, Opleidingsbedrijf Installatiewerk Nederland, Gasunie, Dutch Heat Pump Association, BodemenergieNL, brancheorganisatie voor koudetechniek NVKL, de verenigingen van leveranciers van biomassaketels en pelletkachels, de haarden- en kachelbranche, NVDE en Enpuls de afspraken.

 

 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!