Greenpeace: ook met economische groei, kan CO2-uitstoot afnemen

UTRECHT – Ook met sterke economische groei in opkomende landen zoals China, Brazilië en India kan de CO2-uitstoot in 2030 zijn gedaald van 30 gigaton naar 20 gigaton.

Dit stelt milieuorganisatie Greenpeace in de laatste scenario’s voor de energiesector.

Greenpeace stelt dat de Europese Unie in 2030 de CO2-uitstoot met 56 procent moet verlagen. De huidige doelstelling is 40 procent. Het aandeel schone energie moet naar 44 procent tegen die tijd. Het Europese streven is 27 procent.

Uiteindelijk moet in 2050 een Co2-vrije energievoorziening technisch en economische mogelijk zijn. Volgens Greenpeace moeten eerst bruinkool en kernenergie vaarwel worden gezegd.

Kolen, olie en gas

Vervolgens moet worden afgestapt van kolen, dan olie en ook gas. Greenpeace haalt aan dat er met het afstappen van kernenergie een verschil is met veel andere energiescenario’s.

“De nieuwe studie wijst verder uit dat de kosten van dit energiescenario uiteindelijk lager uitpakken dan het lagere en minder ambitieuze referentiescenario”, aldus de milieuorganisatie.

“Het levert ook veel meer banen op: alleen al in de zonne-industrie zullen meer mensen werkzaam zijn dan nu in de hele kolensector. Tot 2030 komen er wereldwijd 17,5 miljoen banen bij in de zon- en windsector.”

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!