Groene plannen kabinet stuwen energierekening consument

AMSTERDAM  – Doordat de kosten voor de SDE-subsidies voortaan via een heffing op de energierekening worden geregeld gaat de energierekening omhoog voor consumenten.

Zonnepanelen op een dak in NederlandDit verklaart Energie Nederland, de belangenbehartiger voor de energiebedrijven.

Voor een gemiddeld gezin, met een verbruik van 3400 kilowattuur per jaar, gaat volgend jaar de rekening omhoog met 8 euro per jaar. In 2017 is de energierekening door de subsidie gestegen naar 58 euro per jaar.

Voor 2020 staat er een verhoging van 200 euro aan te komen met deze plannen en voor 2028 extra kosten van 250 euro.

CO2-arme energievoorziening

Energie Nederland zegt positief te zijn over deze plannen.  “Het verhogen van de prijs van energie is voor de energierekening vervelend, maar past in de ontwikkeling om tot een CO2-arme energievoorziening te komen. Het is een impuls voor energiebesparing”, aldus de branchevereniging.

De organisatie steunt verder het stimuleren van het decentraal opwekken van energie door kleine coöperaties met een verlaging van de energiebelasting. Energie Nederland roept wel op tot het verbeteren van het huidige emissierechtensysteem.

Er moeten volgens de brancheorganisatie 1,4 miljard CO2-rechten uit de markt worden gehaald met een jaarlijkse verlaging van 2,75 procent. Alleen dan kan het systeem weer een stimulans zijn voor schone energie.

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Vattenfall

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!