Groene warmte op weg naar Alkmaarse binnenstad

Een nieuwe mijlpaal is bereikt in de aanleg van het warmtenet Alkmaar. Door de waterweg Hoornsevaart te kruisen komt groene warmte voor bedrijven in de binnenstad binnen handbereik.

Wethouder duurzaamheid Jan Nagengast (CDA) van de gemeente Alkmaar: ‘Voor Alkmaar is dit van grote betekenis. De stad wordt een stuk duurzamer, omdat we dankzij het warmtenet een forse CO2-reductie bereiken. Zo komen we een stap dichter bij de duurzaamheidsdoelstellingen die wij hebben gesteld in het duurzaamheidsprogramma 2016-2020.’

Na het oversteken van de Hoornsevaart bereikt het warmtenet Overstad. In dat deel van de stad ligt een groot potentieel aan grote gebouwen dat kan worden aangesloten op het warmtenet. Men is in gesprek met bedrijven die er gebruik van kunnen maken.

Begin maart 2017 ondertekende de gemeente Alkmaar de Green Deal ‘aardgasloze wijken’. Alkmaar heeft een voortrekkersrol en wil een aardgasloze (bestaande)wijk realiseren. De gemeente onderzoekt samen met HVC welke wijk en welke gebouwen aangesloten kunnen worden op het warmtenet. Het warmtenet aanleggen in nieuwbouwwijken heeft relatief weinig impact, maar de potentie zit niet alleen daar. Ook de bestaande wijken sluit HVC graag aan, zodat de restwarmte optimaal benut wordt en er zoveel mogelijk CO2-reductie wordt gerealiseerd. (foto: BKHW)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!