‘Groene woningen verkopen sneller en brengen meer op’

Gunstige A- en B-labels verhogen de verkoopopbrengst van koopwoningen met ruim 6.000 euro. Bovendien verkopen energiezuinige woningen ruim een maand sneller. Dit blijkt uit een grootschalige labelimpact-analyse, uitgevoerd door onderzoekers van Tilburg University.

De onderzoekers bestudeerden de ruim 62.000 woningen die in de eerste helft van 2017 werden verkocht met energielabel. Zo’n 32 procent van deze woningen was voorzien van een gunstig en groen A- of B-label, terwijl 15 procent werd verkocht met rode F- en G-labels. Kopers zijn dankzij dit energielabel vooraf op de hoogte van de thermische kwaliteit van de woningen.

In deze zogenoemde labelimpact-analyse bestudeerden de onderzoekers de invloed van het energielabel op zowel de verkoopsnelheid als op de verkoopopbrengst. Door gebruik te maken van het fijnmazige cijfermateriaal van makelaarsvereniging NVM, kon daarbij rekening gehouden worden met specifieke kenmerken van een pand, zoals bijvoorbeeld leeftijd, staat van onderhoud, locatie en woningtype. Een gunstig A-label versnelt de verkoop met ruim 52 dagen. Opvallend is dat de invloed van ongunstige G-labels sterker is. De verkoop van een G-labelwoning vergt ruim 66 dagen langer dan gemiddeld.

Eenzelfde verschil is ook te zien wanneer de verkoopprijs onder de loep wordt genomen. Ook hier is de invloed van ongunstige labels sterker dan die van de A- en B-labels. Ongunstige F- en G-labels gaan gepaard met een gemiddelde prijskorting van bijna 12.000 euro, terwijl gunstige A- en B-labels 6.000 euro extra opleveren. (foto: Dura Vermeer)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!