Groningen test 20 deelfietsen met project Bikeshare 050

In Groningen is Bikeshare 050 gestart: een proef met slimme deelfietsen. Gebruikers kunnen via een app een fiets vinden, reserveren en van het slot halen. Het komende halfjaar gaan zo’n 100 proefpersonen 20 deelfietsen testen.

Ook medewerkers van de provincie Groningen doen mee aan het experiment. Het startsein voor het project werd gegeven op 1 maart, waarbij vertegenwoordigers van de deelnemende organisaties op de Grote Markt een rondje reden op de nieuwe deelfiets.

Gebruikers van de deelfiets kunnen met hun app 4 uur van tevoren een fiets reserveren. De fietsen staan op een aantal vaste plekken in de stad, zoals scholen, overheidsgebouwen en P+R-terreinen. Als men de fiets in de stalling zet, kan men zich via zijn smartphone weer afmelden. Als de fiets kapot is, wordt hij gerepareerd door medewerkers van re-integratieorganisatie WerkPro. Ook zorgen ze voor een goede verspreiding van fietsen in de stad.

Naast de provincie Groningen doen Groningen Bereikbaar, het Noorderpoort, het Alfa-college, de Hanzehogeschool en de gemeente Groningen mee aan Bikeshare 050. Tijdens de proef onderzoekt Groningen Bereikbaar, de initiatiefnemer van het project, of de techniek goed werkt en wat de ervaringen van de gebruikers zijn. (foto: Groningen Bereikbaar)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!