Groningse hoogleraar: ‘Schrap Europees emissierechtensysteem’

AMSTERDAM – Het opnieuw opstarten van het Europese emissierechtensysteem is onmogelijk. Politici moeten stoppen met de CO2-belasting.

Luchtvervuiling met de zon op de achtergrondDit verklaart de Groningse hoogleraar duurzaamheid en energie Catrinus Jepma tegenover Trouw.

Hij gaat hiermee in tegen het Energieakkoord dat een reeks van organisaties in Nederland hebben afgesproken. Hierin wordt juist gepleit voor het versterken van het emissierechtensysteem. Jepma zegt de hoop te hebben verloren dat het nog wat gaat worden met het systeem. 

Het emissierechtensysteem is bedoeld om CO2-intensieve bedrijven aan te sporen investeringen te doen in energiebesparing. In het systeem moet voor elke ton Co2 die wordt uitgestoten worden betaald. De prijs wordt bepaald op basis van vraag en aanbod van Co2-rechten die bedrijven moeten kopen.

Steenkool voor energievoorziening

Doordat de Europese Unie te veel Co2-rechten in de markt heeft gezet is er op dit moment een te lage prijs om bedrijven ervan af te houden bijvoorbeeld steenkool te gebruiken voor de energievoorziening.

De hoogleraar wijt zelf ook subsidies aan zon-, wind en energiebesparing als schuldige voor de lage Co2-prijs. Door de subsidies ontstaat er meer opwekvermogen in de markt en daalt de vraag bij energiebedrijven. Overbodige emissierechten worden dan gedumpt op de markt.

Gerelateerde artikelen 

Foto copyright: Buddhamonk87

 

4 gedachten over “Groningse hoogleraar: ‘Schrap Europees emissierechtensysteem’

 • 17 oktober 2018 om 18:07
  Permalink

  【短髮特輯】她很漂亮!就是要剪高俊熙頭♥換髮型看這個範本就對啦! @ 潮流、美妝、消費 創造個人化風格的女性社群 PIXstyleMe 【短髮特輯】她很漂亮!就是要剪高俊熙頭♥換髮型看這個範本就對啦!

 • 21 oktober 2018 om 09:12
  Permalink

  達人醫美案 滾雪球 檢搜3進口商及2診所 @ 察爾斯大夫 美麗殿堂 Dr. Charles Meridien Palace :: 痞客邦 :: 達人醫美案滾雪球檢搜3進口商及2診所 作者:陳志賢╱台北報導 中時電子報 – 2013年11月15日 中國時報【陳志賢╱台北報導】 「達人」醫美診所涉嫌進口未經核准的醫美藥

 • 28 oktober 2018 om 23:13
  Permalink

  被惡劣的氣候與環境打敗?變成『城市肌』接招就好啦! @ 潮流、美妝、消費 創造個人化風格的女性社群 PIXstyleMe 被惡劣的氣候與環境打敗?變成『城市肌』接招就好啦!

 • 5 november 2018 om 00:59
  Permalink

  SAM CUNNINGHAM AT ST MARY’S: Jay Rodriguez scored his first goal in 17 months to help Southampton rescue a draw in a tricky Europa League play-off against Midtjylland. Southampton 1-1 Midtjylland: Jay Rodriguez penalty levels Europa League play-off after ex-Saint Tim Sparv’s opener for Danes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!