Grootste Europese verzekeraar Allianz haalt geld uit steenkool

UTRECHT – Het Duitse Allianz, de grootste verzekeraar in Europa, wil op korte tot middellange termijn alle investeringen in steenkool terugtrekken.

Dit zegt investeringsdirecteur Adreas Gruber tegenover de Duitse tv-zender ZDF.

Binnen de komende 6 maanden worden de aandelen die Allianz heeft in mijnbouw- en energiebedrijven die meer dan 30 procent van hun inkomsten uit steenkool halen verkocht, aldus Gruber.

Verder investeert Allianz ook nog voor een groot deel in obligaties voor steenkoolbedrijven. Deze obligaties worden niet verkocht, maar de verzekeraar is van plan om de obligaties af te laten lopen en niet opnieuw geld te lenen aan deze bedrijven.

Klimaatonderhandelingen

Allianz heeft in totaal 4 miljard euro in steenkool geïnvesteerd, waarvan 90 procent in de obligaties.

De investeringsdirecteur geeft aan dat de verzekeraar hiermee de klimaatonderhandelingen in Parijs wil steunen, maar ook een signaal wil afgeven dat klimaatschadelijke investeringen niet renderen in de toekomst.

Naast de terugtrekking uit steenkool, wil Allianz de investeringen in windenergie verdubbelen. Nu is er ongeveer 2 miljard euro gestoken in windmolens. Volgens Gruber leveren deze projecten een gemiddeld rendement op van 5 tot 6 procent.

Lees hier meer over de klimaattop in Parijs

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!