‘Grootste getijdencentrale ter wereld moet doorgaan’

UTRECHT – Het zou “waanzin” zijn als de Britse overheid zich terugtrekt uit het plan om een revolutionaire getijdenenergiecentrale te bouwen in Swansea Bay.

Dit heeft Tim Farron, leider van de Britse liberale partij Lib Demse en oppositieleider in het Britse parlement , tegen zijn achterban gezegd tijdens een conferentie in Cardiff, niet ver van Swansea Bay vandaan.

Het project, dat al een aantal jaar in ontwikkeling is, moet de grootste getijdencentrale ter wereld worden en vooral de sector in Groot-Brittannië een enorme stimulans geven.

“De Swansea Bay-getijdencentrale moet doorgaan. Het gaat honderden banen creëren en energie leveren voor een periode van 120 jaar, meer dan 3 keer zolang als een kerncentrale”, aldus Farron tegenover The Guardian.

Financiële ondersteuning

Bij Swansea Bay zijn plannen voor de grootste getijdencentrale ter wereld. Een golfbreker van ongeveer 22 kilometer lang moet 90 turbines gaan herbergen. Een gebied van 70 kilometer wordt afgesloten door de kleine dijk. Het project krijgt een vermogen van 1,8 tot 2,8 gigawatt en kan voor 120 jaar lang groene energie produceren.

Probleem is de realisering. Het project heeft aardig wat financiële ondersteuning nodig, maar de initiatiefnemers halen aan dat er voor 120 jaar lang stroom wordt geproduceerd en dat met de ervaring van het project goedkoper op andere plekken getijdencentrales gebouwd kunnen worden. 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!