Rijkste investeringsfonds ter wereld schrapt investeringen in steenkool

AMSTERDAM – Het grootste investeringsfonds ter wereld, het Noorse staatsfonds GPFG, heeft de investeringen in 32 steenkoolbedrijven geschrapt.

Dit meldde het Government Pension Fund Global, dat een omvang van 800 miljard euro heeft, in het eerste rapport over verantwoord investeren.

In totaal heeft het fonds 114 bedrijven gedumpt als onderdeel van een campagne om minder in de fossiele sector te investeren.

Het fonds neemt de maatregelen niet alleen om een milieuvriendelijkere portfolio te hebben, maar ook omdat het risico op verliezen in de fossiele sector is toegenomen.

Concerns hebben de exploiteerbare fossiele brandstoffen die in de aardbodem zitten al op hun balans gezet, maar om klimaatverandering tegen te gaan blijven deze voorraden waarschijnlijk in de grond zitten. Veel concerns moeten daarom waarschijnlijk forse afboekingen doen, de zogeheten ‘carbon bubble’ .

Opbrengsten Noorse oliesector

Hoewel de naam anders doet vermoeden is GPFG eigenlijk geen pensioenfonds. Het fonds is ontstaan uit de enorme opbrengsten van de Noorse oliesector en dient als appeltje voor de dorst voor de Noren.

Het fonds wordt beheert door een investeringstak van de Noorse centrale bank en is de grootste investeerder ter wereld. Ongeveer 1 procent van alle aandelen wereldwijd zijn van GPFG en voor Europa ligt dit percentage op bijna 2 procent.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!