Grotere datacenters nog steeds niet transparant over gebruik van stroom

AMSTERDAM – De grootste datacenters in Nederland weten nog steeds niet wat voor stroom ze gebruiken. Het aantal datacenters dat groene stroom gebruikt moet fors stijgen omdat de Co2-uitstoot anders schrikbarend toe zal nemen.

Dit concludeert Hivos dinsdag op basis van eigen onderzoek onder de grootste 28 datacenters in Nederland.

Hieruit blijkt dat 4 datacenters 100 procent groene stroom gebruikt. 1 bedrijf zegt ook nog in onderhandeling te zijn met leveranciers.

10 datacenters zijn niet transparant over wat voor stroom ze gebruiken. Een jaar eerder was ook bijna de helft onduidelijk over de stroomvoorziening van het datacenter.

“Opvallend is dat bedrijven van Hollandse bodem voorop lopen als het gaat om duurzame stroom. Drie van de vier volledig groene datacenters zijn Nederlandse datacenters. Ook op het gebied van transparantie en optimalisatie van energiehuishouding behoren ze tot de koplopers” , aldus Marieke Kragten, projectleider van het onderzoek

Groei van dataverkeer

De komende jaren gaat het dataverkeer vanuit Nederland naar verwachting een vlucht nemen. Microsoft en Google bouwen aan enorme datacenters in Noord-Holland en Groningen, hoewel Google al heeft afgesproken alleen groene stroom te gaan gebruiken.

Naar verwachting stijgt het internetverkeer door het gebruik van meer video’s jaarlijks met ruim 50 procent. “Dat is natuurlijk gigantisch. Alleen als datacenters maximaal inzetten op energie-efficiëntie én overstappen op de juiste energieproducten kan de groei van de CO2-uitstoot een halt toegeroepen worden en omgezet worden in een daling” , zegt Kragten.

“Uit ons onderzoek blijkt dat er nog veel te winnen is in de datacenter sector op het gebied van energie inkoop en transparantie. Het besef dat groene stroom niet altijd even groen is lijkt er bij de meeste datacenters inmiddels wel te zijn, maar er gebeurt nog echt te weinig” , claimt Kragten.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!