Havenbedrijf Amsterdam start proef solar afvalinzamelingssysteem

Havenbedrijf Amsterdam is een proef van 6 maanden gestart met 2 duurzame afvalinzamelingssystemen. Beide inzamelingssystemen maken gebruik van sensoren die via het internet informatie doorgeven over de vulgraad van de afvalbakken.

Bovendien is één van de systemen, de Bigbelly, uitgerust met een persmechanisme op zonne-energie. Het persmechanisme werkt op zonne-energie die wordt opgewekt via een eigen zonnepaneel op de bovenkant van de afvalbak.

Op diverse locaties in het Amsterdamse havengebied zijn in totaal 10 afvalbakken met sensoren geplaatst, onder meer rond het station Sloterdijk en in de Houthavens. Daarnaast zijn op steiger 14 en 3 locaties rond het station Sloterdijk Bigbelly’s geplaatst. Deze afvalbakken hebben naast de sensoren ook een eigen persmechanisme. Door het afval samen te persen kan er 5 keer zoveel afval in voordat de bak vol is waardoor hij minder vaak geleegd hoeft te worden. De realtime informatie van de sensoren van beide soorten afvalbakken wordt niet alleen gebruikt om te bepalen of en wanneer een afvalbak geleegd moet worden maar ook om vast te stellen wat de slimste route is voor het voertuig dat ze moet legen.

Een afvalinzamelingssysteem als de Bigbelly kan een goede optie zijn voor gebruik op plekken waar veel mensen komen en het tegelijkertijd extra belangrijk is dat de ruimte er aantrekkelijk uit blijft zien, zoals bijvoorbeeld op de steigers voor de cruisevaart.

Het voordeel van de duurzame en innovatieve afvalinzamelingssystemen is dat op deze manier het aantal voertuigbewegingen sterk wordt teruggebracht waardoor tijd en brandstof bespaard worden en de CO2-uitstoot afneemt. Als de proef slaagt zal Havenbedrijf Amsterdam meer van dit soort afvalinzamelingssystemen gaan inzetten en opdrachtnemers via bestekken ook verplicht stellen van de slimme mogelijkheden gebruik te maken.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!