Helmond gaat bestaande woningen aardgasvrij maken

De gemeente Helmond heeft met woningcorporaties, bedrijfsleven, nuts- en energiebedrijven, Energieclub Helmond afspraken gemaakt om nieuwbouw én bestaande bouw aardgasvrij te maken.

De landelijke overheid heeft vorig jaar besloten dat Nederland in 2050 geen gebruik meer maakt van aardgas. Dat betekent dat iedereen zijn of haar woning en kraanwater op een andere manier moet gaan verwarmen en de gaskookplaat moet vervangen. Voor bedrijven ligt er minstens zo´n grote uitdaging. Om die reden hebben Helmondse woningcorporaties, het bedrijfsleven, nuts- en energiebedrijven, Energieclub Helmond en de gemeente de handen ineen geslagen.

Eén van de afspraken is dat vanaf 2018 alle nieuwe initiatieven voor nieuwbouw aardgasvrij ontworpen worden. Voor het afkoppelen van bestaande bouw grijpen ze waar mogelijk natuurlijke momenten aan, zoals het vervangen van gasleidingen, renovatie van woningen, bedrijven et cetera. Ter voorbereiding hierop maken de partijen vóór 2021 voor elke wijk en elk industrieterrein een energieplan.

Met de realisatie van de plannen kan Helmond een flinke slag maken in de doelstelling voor een klimaatneutrale stad. Uit de Klimaatbegroting gemeente Helmond blijkt dat industrie (33 procent) en woningen (27 procent) samen verantwoordelijk zijn voor 60 procent van de CO2-uitstoot in Helmond. Wanneer aardgas vervangen wordt door een duurzaam alternatief heeft dat een groot effect op het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!