Historische overwinning ‘arme’ landen in Doha

AMSTERDAM – Arme landen hebben een kleine, maar historische overwinning behaald op de klimaatgesprekken in Doha. Rijke landen hebben beloofd de schade die veroorzaakt wordt door klimaatverandering te vergoeden.

Skyline van Doha waar de klimaatgesprekken werden gehoudenOntwikkelingslanden hebben hier lang voor gevochten en hebben de belofte ook in een juridisch document gekregen, zo meldt The Guardian.

“Als er meer geld beschikbaar was voor de aanpassing naar klimaatverandering, dan zouden we geen geld nodig hebben voor de schade”, benadrukt Ronald Jumeau, onderhandelaar voor eilandengroep de Seychellen. “Wat wordt het volgende, het verlies van onze eilanden?”

Afgezwakte versie

Het gaat om een afgezwakte versie van een eerder voorstel. Hierin werd gepleit voor de oprichting van een instituut dat de schadevergoedingen van rijke landen aan arme landen zou collecteren, maar de VS waren hier tegen.

Cruciale vragen zoals het verschil tussen noodhulp en compensatie voor klimaatverandering bleven onbeantwoord. Hierdoor staat er voor volgend jaar in Warschau meteen een nieuw punt op de agenda.

Kyoto Protocol

In Qatar werd verder overeenstemming bereikt over het verlengen van het Kyoto Protocol tot 2020. Hiermee worden laaggespannen verwachtingen door kenners bevestigd.

Veel landen, zoals grootvervuilers Canada, Japan en de Verenigde Staten, houden zich niet aan de Kyoto-afspraken. De landen die zich er wel aan verbinden stoten ongeveer 15 procent van alle CO2 ter wereld uit.

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Larry Johnson

3 gedachten over “Historische overwinning ‘arme’ landen in Doha

 • 15 oktober 2018 om 09:54
  Permalink

  玻尿酸-淚溝法令紋蘋果肌夫妻宮隆鼻 微整注射 淨妍醫美 淨妍醫美診所院長。前耕莘醫院主治醫師、中華民國醫學美容會員、中華民國超音波醫學會員…

 • 21 oktober 2018 om 12:59
  Permalink

  WELEDA 【金縷梅系列】金縷梅淨膚卸洗乳(清爽型) One-Step Cleanser & Toner的商品介紹 WELEDA,金縷梅系列,金縷梅淨膚卸洗乳(清爽型) One-Step Cleanser & Toner

 • 4 november 2018 om 17:49
  Permalink

  Rob Kiernan revealed his desire to help Mark Warburton succeed as Rangers manager convinced him to move to Glasgow as he denied claims he had failed a medical at Birmingham. Rangers new-boy Rob Kiernan out to help Mark Warburton become Ibrox success

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!