‘Houdt lage olieprijs hernieuwbare energie tegen? Totaal niet’

UTRECHT – Hernieuwbare energie vliegt aan alle kanten de fossiele-brandstofsector voorbij. Met steeds goedkoper wordende stroom uit onder andere windmolens en zonnepanelen heeft groene energie  in 2015 nieuwe records gebroken.

Er wordt nu twee keer meer geld geïnvesteerd in groene energie dan in fossiele brandstoffen.  

“We zitten in een markt met een lage olieprijs in de voorlopige toekomst”, legt Michael Liebreich, directeur van onderzoeksbureau Bloomberg New Energy Finance (BNEF) uit tegenover het gelijknamige persbureau. “Heeft dat investeringen in groene energie tegengehouden? Totaal niet.”

Recent nog wonnen ontwikkelaars met zonneparken en windmolens veilingen in Mexico en Marokko met extreem lage prijzen, weliswaar met subsidie. In Chili is het al langer goedkoper om zonder subsidie zonne-energie op te wekken.

Lees ook: Rijkste investeringsfonds ter wereld schrapt investeringen in steenkool

Prijsconcurrentie

Ook in andere delen van de wereld, zoals het Midden-Oosten zijn bijvoorbeeld zonneparken qua prijs steeds meer in staat te concurreren met conventionele technologieën.

Bloomberg haalt aan dat inmiddels de prijs van zonne-energie is gedaald naar een fractue, 1/150e om precies te zijn, van wat het in de jaren ’70 kostte. Ook is de capaciteit van zonne-energie 115.000 keer gestegen.

Met olie en gas gaat het juist slecht. Met een lage olieprijs wordt er steeds minder geïnvesteerd in olie. Ook de prijs voor steenkool is enorm gedaald waardoor één van de grootste steenkoolproducenten ter wereld in financiële problemen zit.

In veel landen, waaronder Nederland, stelt groene energie nog maar weinig voor, maar de toekomstperspectieven zien er wel een stuk rooskleuriger uit.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!