Hybride systeem met windmolen en zonnepanelen scheelt Fries bedrijf 60.000 euro

UTRECHT – Het Friese loonbedrijf Westra uit Franker heeft een wereldwijde primeur. Een windmolen en een reeks zonnepanelen van het bedrijf delen 1 aansluiting op het net.

Door de aansluiting te delen bespaart het bedrijf 20.000 tot 60.000 euro. Voor zover netbeheerder Liander weet wordt het nog nergens anders gedaan.

Volgens Liander komt het bijna nooit voor dat de wind hard waait en er veel zonlicht valt. Met behulp van gegevens van het KNMI berekende de netbeheerder dat in maar 3 procent van de tijd zonnepanelen en windmolens op maximale capaciteit produceren.

Stabielere energievoorziening

Als het toch voorkomt dat er te veel groene stroom wordt geproduceerd, dan is het systeem zo geprogrammeerd dat de zonnepanelen automatisch uitgaan, zegt Liander tegenover de NOS.

“Doordat de wind- en zonne-energie elkaar aanvullen en één kabel delen, hoeft het elektriciteitsnet niet onnodig te worden verzwaard”, schrijft Liander. “Bovendien ontstaat er een veel stabielere energievoorziening. De elektriciteitskabel wordt optimaal gevuld met energie waardoor er minder energie op het net verloren gaat.”

Volgens Liander zijn bij 1.200 windturbines in het verzorgingsgebied van de netbeheerder nog ruimte voor zonnepanelen. Als hiervoor geen extra aansluiting nodig is wordt het installeren van de panelen financieel een stuk aantrekkelijker.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!