IEA: Fossiele brandstoffen verliezen kostenvoordeel ten opzichte van zon en wind

AMSTERDAM – De enorme kostendaling van het opwekken van energie uit wind en zon, betekent dat fossiele brandstoffen relatief niet meer zo goedkoop zijn.

Dit meldt het Internationaal Energie Agentschap maandag in een nieuw rapport. Groene technologieën zijn niet langer uitschieters als het gaat om de kosten, is de boodschap.

De mediane prijs van het opwekken van energie uit aardgas, steenkool en kernenergie kwam op 100 dollar per megawattuur te liggen in 2015. Voor zonne-energie ligt deze prijs op 200 dollar, een daling van 60 procent vergeleken met 5 jaar geleden.

Deze prijzen houden rekening met de investering, brandstof, onderhoud en het demonteren van de installaties.

Verschillen per regio

De kosten voor zonne-energie kunnen enorm verschillen tussen regio. Zo werd de prijs van een megawattuur zonnestroom in België berekend op 311,77 dollar. In het zonnige Spanje kost een megawattuur 166,70 dollar.

Voor de toekomst verwacht de IEA dat steenkoolcentrale maar liefst 70 procent duurder kunnen worden, als er apparatuur moet komen om de geproduceerde Co2 af te vangen. Grotere zonneparken kunnen tegen 2025 in de meest zonnige regio’s tegen een prijs van 100 dollar per megawattuur produceren, aldus de onderzoekers.

Lees hier het gehele rapport 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!