IMF: Elke minuut gaat er 10 miljoen subsidie naar fossiele brandstoffen

AMSTERDAM – Er wordt wereldwijd jaarlijks 5,3 biljoen dollar (4,7 biljoen euro) subsidie gestoken in fossiele brandstoffen. Omgerekend profiteren olie- en gasconcerns elke minuut van 10 miljoen dollar subsidie.

Dit blijkt uit een nieuwe paper van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Op de opstellers van het rapport noemen de resultaten schrikbarend.

Als alle subsidie in 2015 worden geschrapt zou dit overheden 2,9 biljoen dollar opleveren, omgerekend 3,6 procent van de wereldeconomie, en zou de Co2-uitstoot met 20 pocent dalen, een enorme stap naar het tegengaan van klimaatverandering.

Ook zou het schrappen van de subsidies het aantal doden door luchtvervuiling halveren. Schattingen houden het nu op 1,6 miljoen fatale gevallen per jaar.

Nog een aantal cijfers ter illustratie

  • 14,5 miljard dollar subsidie per dag
  • 600 miljoen dollar per uur
  • 10 miljoen dollar per minuut
  • 168.000 dollar per seconde.

Klimaatverandering

De resultaten van het onderzoek moeten wel kritisch bekeken worden. Een groot deel van het bedrag dat genoemd wordt bestaat uit milieuschade die niet betaald wordt door de producenten en de exploitanten. Hoe groot het bedrag is, hangt dus af van wat voor cijfer de onderzoekers plakken op de milieuschade.

Tegenover The Guardian verklaart een econoom dan ook dat het bedrag nog een forse onderschatting is. Als de schade van klimaatverandering wordt meegerekend zouden de impliciete subsidies voor fossiele brandstoffen een veelvoud zijn.

China grootste vervuiler

De meest impliciete subsidie wordt gegeven in China. Steenkoolcentrales zijn de grootste bron van luchtvervuiling in het Aziatische land. Dit vertegenwoordigt een subsidie van 2,3 biljoen dollar aan vervuiling die die bedrijven niet hoeven op te ruimen.

In de top drie staan verder de Verenigde Staten met 700 miljard dollar aan subsidies en Rusland met 335 miljard dollar subsidies. In de Europese Unie worden ongeveer 330 miljard dollar aan subsidies vergeven. Verder scoren India (277 miljard dollar) en Japan (157 miljard dollar) nog hoog.

Lees hier het complete onderzoek

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!