‘ING steekt met kop en schouders uit in klimaatschadelijke investeringen’

UTRECHT – ING heef in de afgelopen 5 jaar minstens 25 miljard dollar (23,1 miljard euro) gestoken in fossiele energiebedrijven. In totaal investeerde de Nederlandse financiële sector 30 miljard dollar (27,7 miljard euro) in fossiele brandstoffen.

Dit stellen onder andere Oxfam Novib, Milieudefensie en Amnesty International donderdag in een gezamenlijk rapport.

ING steekt in het rapport met kop en schouders boven de rest uit. Volgens de opstellers van het rapport gaat 89 procent van de investeringen van ING in de energiesector naar olie, steenkool en gas.

Ook ABN Amro en Aegon zouden relatief grote investeerders in fossiele energie zijn. Positieve noot is Rabobank. De bank investeerde ongeveer evenveel in fossiele energie als in duurzame energie, maar investeringen in de fossiele energie namen wel af de laatste jaren.

Aandeel duurzame investeringen

Volgens de organisaties is het aandeel duurzame investeringen in de periode 2008-2014 gegroeid van 6 naar 8 procent. Het aandeel financiering van hernieuwbare energie steeg van 1 procent naar 5 procent van de totale investeringen in energiebronnen. In 2014 was er een aanzienlijke stijging waarneembaar in duurzame investeringen.

“Deze stijging staat echter nog niet in verhouding tot de grote investeringen die nodig zijn om klimaatverandering aan te pakken”, aldus de actiegroepen.

“De dramatische effecten van klimaatverandering zijn al zichtbaar. Ook ING weet dat er nu wat moet gebeuren, maar blijft desondanks fors investeren in fossiele energiebronnen”, aldus Evert Hassink, woordvoerder voor het rapport.

“Dat moet echt veranderen. Banken moeten in sneltreinvaart hun investeringen verschuiven van fossiele naar duurzame energiebronnen.”

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!