‘Installatiebranche kan aardgasverbruik al vóór 2030 halveren’

Het aardgasverbruik in woningen kan nog vóór 2030 met 50 procent omlaag. Dat stelt voorzitter Doekle Terpstra van installateurskoepel UNETO-VNI. Volgens Terpstra is de installatiebranche in staat de bestaande woningvoorraad massaal te voorzien van hybride warmtepompen en zonnepanelen.

Als woningen straks grotendeels hun eigen energie opwekken is de cv-ketel alleen nog nodig om piekbelasting op te vangen, zoals bij strenge vorst en op momenten dat er geen groene stroom beschikbaar is.

Het verduurzamen van de eigen woning moet volgens UNETO-VNI aantrekkelijker worden. Dat kan door meer technologische innovaties en het invoeren van gebouwgebonden financiering. De woningeigenaar betaalt dan op basis van een servicecontract een vast bedrag per maand voor de installaties die voor warmte en stroom zorgen. Bij verkoop van de woning neemt de koper het servicecontract over.

Terpstra vindt het niet verstandig om afscheid te nemen van de bestaande gasinfrastructuur. ‘Het is een utopie om te denken dat we de gehele gebouwde omgeving het komend decennium volledig aardgasvrij kunnen maken. Vooral in de bestaande bouw blijft aardgas nodig als transitiebrandstof. Bovendien kunnen we ons gasleidingnetwerk in de toekomst gebruiken voor het transport van duurzaam gas en waterstof.’

 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!