Investeringen in groene energie 15 procent omlaag in kwartaal 1

AMSTERDAM – De investeringen in groene energie zijn in het eerste kwartaal van 2015 met 15 procent gedaald naar het laagste niveau in 2 jaar.

Dit meldt onderzoeksbureau Bloomberg New Energy Finance (BNEF). In de eerste 3 maanden van dit jaar werd er 50,5 miljard dollar gestoken in groene energie. In het eerste kwartaal van 2014 was dit nog 59,3 miljard dollar.

De investeringen zijn naar het laagste niveau sinds het eerste kwartaal van 2013 gedaald. Toen werd er 43,1 miljard dollar gestoken in nieuwe energiebronnen.

Europa

In Europa daalden de investeringen met 30 procent naar 9,7 miljard dollar. In China werd 11 miljard dollar in groene energie gestoken, een daling van 24 procent en in de VS stegen de investeringen nog met 2 procent naar 9,6 miljard dollar.

De daling lijkt vooral te worden veroorzaakt door de stijgende waarde van de dollar. Als hiervoor en enkele grote investeringen in offshore wind wordt gecorrigeerd. is het niveau ongeveer gelijk gebleven.

Het effect van de lagere olieprijs lijkt beperkt te zijn, zegt Michael Liebreich, adviseur bij BNEF, in een reactie.

“Het is een soort natuurlijk effect dat als je een sterk jaar hebt, het volgende jaar erg moeilijk is om er boven te komen”, aldus Angus McCrone, senior analist bij BNEF. “Het is te vroeg om te zeggen of het een betekenisvolle daling in die het hele jaar door gaat werken.”

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!