Inzet slimme energiesystemen kan 3,5 miljard opleveren

AMSTERDAM – Slimme energiesystemen kunnen enkele miljarden aan kostenbesparingen opleveren.

Dit blijkt uit een praktijkproef met 25 huishoudens in Hoogkerk.

Hier werd getest met het afstemmen van de energievraag op de beschikbaarheid van bijvoorbeeld stroom uit zon en wind.

De opbrengsten bestaan enerzijds uit de besparingen op het energienet. Er hoeft minder geïnvesteerd te worden in de energienet en het onderhoud valt lager uit.

Verder kan energie tegen gunstigere tarieven worden ingekocht als energieproducenten de energievraag van klanten kunnen sturen. Bijvoorbeeld door de vaatwasser aan te zetten wanneer de meeste zonnestroom wordt opgewekt.

Ook kunnen energieleveranciers decentraal opgewekte energie gebruiken om op lokaal niveau vraag en aanbod te matchen en zodoende kosten kunnen vermijden.

Software van TNO speelde een sleutelrol in de proef. De PowerMatcher, zoals de onderzoekers het programma noemen, stemde de vraag en het aanbod van energie op elkaar af op basis van informatie die aanbieders en consumenten leverden.

Meer flexibiliteit dan verwacht

“Opvallend element daarbij was dat er in de praktijkproef veel meer flexibiliteit aanwezig bleek te zijn dan op grond van eerdere studies was verwacht en dat vraag en aanbod van energie veel beter in balans konden worden gebracht”, aldus TNO.

Om dit in de praktijk ook op grote schaal te kunnen uitrollen is meer standaardisatie nodig en moet er meer informatie zijn over het werkelijke verbruik en opgewekte energie van huishoudens. “Alleen dan kan een leverancier ook daadwerkelijk de waarde van de flexibiliteit in de markt te gelde maken en die ook weer teruggeven aan de klant.”

Het project is een initiatief van een samenwerking van DNV GL, Enexis, Essent, Gasunie, ICT Automatisering, TU Delft, TU Eindhoven, de Hanze Hogeschool Groningen en TNO.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!