Kabinet bevestigt hoger beroep in klimaatzaak

AMSTERDAM – Het kabinet bevestigt dat het in hoger beroep gaat tegen de uitspraak van een Haagse rechtbank dat Nederland meer moet doen om de Co2-uitstoot terug te dringen.

Het kabinet zet vraagtekens bij de manier waarop de rechtbank het kabinetsbeleid toetst.

Toch gaat de regering ook meer doen om de Co2-uitstoot te beperken. In een persbericht wordt gemeld dat er onmiddellijk begonnen wordt met de uitvoering van het vonnis. 

Welke maatregelen worden genomen op de nog korte termijn, 5 jaar, het meeste effect hebben , wordt de komende maanden bepaald op basis van een beleidsonderzoek. 

De VVD vindt dat de rechtbank in de uitspraak in juni buiten haar buikje ging. “De rechter moet niet op de stoel van de politiek gaan zitten”, verklaarde VVD-kamerlid Remco Dijkstra. Ook de PvdA twijfelt of een rechter wil politieke beslissingen moet nemen.

Co2-reductie van 25 procent

Nederland gaat naar verwachting in 2020 17 procent minder Co2 uitstoten. De rechtbank oordeelde dat dit niet genoeg en verplichte de staat om de Co2-reductie op te voeren naar 25 procent.

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

PvdA-leider Diederik Samsom schreef eerder al het hiermee eens te zijn en dat er meer milieumaatregelen genomen moeten worden. De PvdA zal waarschijnlijk inzetten op het verduurzamen van woningen, schoner verkeer en het eerder sluiten van oude kolencentrales.

Urgenda zegt dinsdag het beroep vol vertrouwen tegemoet te zien. “Mooi dat ze 25% gaan uitvoeren”, aldus Urgenda-directeur Marjan Minnesma.

“Zoals het kabinet weet is dat eigenlijk niet genoeg, gezien grote gevaren van klimaatverandering en de grote kans daarop. Er is veel meer nodig, dus we hopen op een versnelling.”

Lees ook: Ministerie gaat uitspraak rechter in klimaatzaak bestuderen

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!