Kamp gaat wet verruimen voor 20 decentrale projecten

AMSTERDAM – Minister Henk Kamp (Economische Zaken) gaat 20 projecten van burgers de ruimte geven om decentraal energie op te wekken.

Zonnepanelen op een dak
©: Ministerie van Economische Zaken

Dit meldt de minister maandag.

Elk jaar krijgen 10 kleine projecten (tot maximaal 500 aansluitingen) en 10 grote projecten (tot 10.000 aansluitingen) de mogelijkheid om op bepaalde punten af te wijken van de wet.

De beheerders van lokale energieprojecten krijgen in de experimenten voornamelijk meer ruimte om hun project naar eigen inzicht vorm te geven. Zo mogen ze zelf bepalen onder welke voorwaarden en tegen welke tarieven ze hun eigen opgewekte duurzame energie kunnen afnemen.

Goedkoper duurzame energie

Daarmee wordt het bijvoorbeeld beter mogelijk om duurzame energie in kleinere eenheden af te rekenen, bijvoorbeeld per kwartier. Nu geldt er vaak alleen een verschil in een dag- en nachttarief.

De energie kan door dynamisch af te rekenen goedkoop geleverd worden op het moment waarop de energie ook daadwerkelijk via  zonnepanelen of een windmolen wordt opgewekt.

Tot slot mag het transport van elektriciteit naar afnemers, het netbeheer, bij kleine projecten in eigen handen blijven. Bij grote projecten blijft onafhankelijk netbeheer wel altijd een vereiste.

Structurele aanpassingen

Als de experimenten succesvol zijn kunnen in de wet structurele aanpassingen plaatsvinden. Over vier jaar worden de experimenten geëvalueerd.

Kamp: “Op die manier stimuleren we lokale opwekking van energie. Ook kan de overheid bekijken op welke manier wetgeving in de toekomst aangepast kan worden om lokale opwekking van duurzame energie verder te steunen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!