Kabinet neemt eind 2016 besluit over meestook biomassa in kolencentrales

UTRECHT – Minister Henk Kamp (Economische Zaken) denkt nog na over de uitvoering van een motie van de Tweede Kamer om geen subsidie meer te geven voor het meestoken van biomassa in steenkoolcentrales.

Eind 2016 kan de Kamer een besluit verwachten van het kabinet. Dit zei de minister woensdagmiddag tijdens een debat met de energiewoorvoerders van de Kamer.

De Tweede Kamer nam onlangs in een motie aan om de subsidie voor biomassa in kolencentrales te stoppen. PvdA en GroenLinks vinden het vreemd dat er subsidie wordt gegeven aan kolencentrales die eigenlijk zo snel mogelijk dichtmoeten om de CO2-uitstoot te verlagen.

Doelstelling groene energie 2020

Kamp geeft aan dat hij toch door zal gaan met de verstrekking van de subsidie. Als er geen biomassa meer wordt meegestookt in kolencentrales valt het percentage groene energie in de energievoorziening lager uit.

Zonder biomassa zou de 2020-doelstelling voor groene energie, 14 procent, 1,2 procentpunt lager uitvallen.

Volgens Eneco en Stichting Natuur & Milieu kan met een extra windpark op zee alsnog de doelstelling worden gehaald, maar het is nog maar de vraag of de windmolens geplaatst kunnen worden voor 2020.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!