Kamp: Veel haken en ogen aan sluiting kolencentrales

UTRECHT – Het is lastig om alle steenkoolcentrales in Nederland zomaar te sluiten. De Co2-uitstoot zou internationaal niet direct dalen en de afhankelijkheid van het buitenland wordt groter.

Zo reageert minister Henk Kamp (Economische Zaken) tegenover ANP op de oproep die een groep hoogleraren maandag deed.

Volgens de groep van 64 wetenschappers is het sluiten van de steenkoolcentrales de beste manier om snel duurzaamheid te stimuleren. “Het wordt hoog tijd dat Nederland eindelijk eens een duidelijk duurzaam signaal afgeeft”, aldus de hoogleraren in een brief aan het kabinet.

Kamp ziet vooral nadelen bij het snel sluiten van de kolencentrales. Zo zorgt een verlaging van de Co2-uitstoot in Nederland ervoor dat internationaal juist meer mag worden uitgestoten door het Europese emissierechtensysteem.

Bijstook

Ook gaat de bijstook van biomassa in steenkoolcentrales verloren, waardoor het aandeel groene energie juist daalt.

”Tot slot moet rekening worden gehouden met schadeclaims tegen de Staat, ten koste van de belastingbetaler, als de overheid kolencentrales dwingt om te sluiten”, aldus Kamp.

Op dit moment zijn er 11 kolencentrales actief in Nederland. Op 1 juli 2017 zijn dat er nog 5, waaronder de 3 nieuwe energiecentrales die onlangs zijn gebouwd. Vanaf het nieuwe jaar gaan de 5 meest vervuilende centrales dicht.  

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!