Keuzehulp Duurzaam Verwarmen moet installateurs de weg naar gasloos wijzen

Adviesbureau BDH uit Harderwijk, Enpuls, de gemeente Utrecht en Techniek Nederland (red. het voormalige UNETO-VNI) lanceren de Keuzehulp Duurzaam Verwarmen. Hiermee kan door installateurs snel achterhaald worden welke duurzame verwarmingsinstallatie geschikt is voor een woning. De Keuzehulp is gratis beschikbaar en ondersteunt energieprofessionals bij het verduurzamen van de woningbouw.

De Keuzehulp Duurzaam Verwarmen is bedoeld voor energieprofessionals, zoals installateurs, projectontwikkelaars en medewerkers van woningcorporaties, gemeenten, provincies en energieloketten. De Keuzehulp bestaat uit een poster en website en geeft snel duidelijkheid over welke duurzame verwarmingsinstallaties het beste passen in een woning. Soms behoort een collectieve oplossing voor meerdere woningen in een wijk of straat tot de mogelijkheden. In dat geval kan men ook achterhalen welke uitvoering het meest geschikt is.

Er zijn 2 manieren om een indicatie te krijgen. Optie 1 het gasverbruik en het woonoppervlak achterhalen en in de grafiek kijken op de poster welke duurzame opties geschikt zijn, zoals type warmtepomp. Als het gasverbruik niet bekend is, kan men ook een indicatie krijgen op basis van energielabel.

Bij meer voorhanden informatie over de woning, dan kan voor de tweede optie gekozen worden. Op de onderste helft van de poster zijn 2 keuzediagrammen te vinden. Er kan een keuze uit individuele of collectieve aanpak gemaakt worden; vervolgens kunnen de vragen doorlopen worden voor een gedetailleerd advies.

foto: Eneco

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!