Kleine energiebedrijven blinken opnieuw uit in duurzaamheid

AMSTERDAM – De relatief kleine energiebedrijven Windunie, Raedthuys (Pure Energie), Huismerk Energie en Qurrent zijn opnieuw de koplopers in duurzaamheid in de Nederlandse energiesector.

Dit stellen de Consumentenbond, Greenpeace, Hivos en Natuur & Milieu in een vergelijking van de Nederlandse energiebedrijven.

Deze 4 kleine leveranciers scoren als enige een 10 in de vergelijking.

Van de grote bedrijven scoort alleen Eneco een voldoende. Nuon en Essent scoren alle bij een onvoldoende.

In totaal zijn er 9 bedrijven die een voldoende scoren. Naast de eerdergenoemde concerns vallen ook HVC Energie, Kas Energie en Innova in de categorie koplopers.

Achterbijvers zijn naast Nuon/Vattenfall en Essent/RWE ook Atoomstroom en Delta.

Groenere energieleveranciers

De opstellers van de rangschikking halen aan dat energieleveranciers iets groener zijn dan een jaar geleden. In 2013 kregen maar 6 energieleveranciers een voldoende, tegen 9 nu.

Van de 5 grootste energiebedrijven in Nederland scoren er 4 een onvoldoend. “Juist zij hebben de meeste impact op het klimaat”, aldus de Consumentenbond.

Duurzaamheid

In de vergelijking van de energieconcerns keken de opstellers naar de duurzaamheid van de geproduceerde of ingekochte stroom, de verkoop van stroom aan eindgebruikers en het investeringsbeleid.

De kleinere bedrijven zoals Raedthuys en Windunie leveren stroom van hun eigen windmolens en zonnepanelen van Nederlandse bodem en zijn daardoor volledig duurzaam.

Het Zeeuwse energieconcern Delta is het niet eens met de vergelijking, Lees hier waarom 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!