Klimaatakkoord geeft groene energie in Nederland een duw in de rug

UTRECHT – Het dit weekend gesloten klimaatakkoord geeft de ontwikkeling van groene energie en de verduurzaming van Nederland een duw in de rug.

Zo reageren deskundigen en activisten op het akkoord.

Tjerk Wagenaar, directeur van Natuur & Milieu, denkt dat het akkoord druk zal zetten op het sluiten van de kolencentrales.

“Europa heeft plannen om binnen vijf jaar het merendeel van de 280 kolencentrales te sluiten. Dat heeft ook gevolgen voor Nederland”, zegt hij tegenover de NOS.

Vergroening belastingstelsel

Hij verwacht dat het akkoord een impuls zal zijn voor een belastingstelsel dat vergroening stimuleert. Bedrijven die milieuonvriendelijke spullen maken, zullen zien dat de productie duurder gaat worden, denkt Wagenaar. 

Marjan Minnesma, directeur van stichting Urgenda, zegt tegenover het publieke programma het akkoord als steun in de rug te zien voor de rechtszaak van Urgenda tegen het klimaatbeleid van de staat. Het kabinet ging in beroep tegen de uitspraak van de rechter dat er meer gedaan moet worden.

Windmolens

Zij verwacht na het akkoord meer groene energie en elektrische auto’s te vinden in Nederland. “Als je nu nog auto rijdt, is je volgende auto een elektrische.”

Over windmolens zegt ze: “Dat kan op zee, maar dat is wel duurder dan op land. Ik vind dat je niet kan zeggen dat je ze niet mooi vindt. Dat is later niet uit te leggen. Er is heel veel ruimte die we nu nog niet benutten. De concentratie zon en wind is perfect in Nederland dus we kunnen die doelstelling gewoon halen.”

Lees alles over het klimaatakkoord in het dossier 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!