‘Klimaatbeloftes niet genoeg om opwarming boven 3,5 graden te voorkomen’

UTRECHT – Landen maken wereldwijd steeds meer beloftes om klimaatverandering tegen te gaan. Maar als alle doelstellingen worden gehaald, warmt de aarde nog steeds op met meer dan 3,5 graden Celsius.

Dit meldt The New York Times maandag op basis van een analyse van Climate Interactive, een organisatie waarvan de berekeningen ook gebruikt worden door overheden.

Door de klimaatmaatregelen daalt de verwachte opwarming wel van 4,5 graden naar naar 3,5 graden. Het streven moet zijn om de opwarming te beperken tot 2 graden.

De grens van 2 graden Celsius wordt aangehouden als de scheidslijn tussen een reeks aan extreme natuurrampen en een nog acceptabel klimaat.

Doorbraak

Toch wordt de huidige vooruitgang gezien als een doorbraak. Na enkele decennia van onvermogen zeggen steeds meer landen toe de Co2-uitstoot te verlagen en meer groene energie te gebruiken.

Gaven Schmidt, onderzoeker bij een NASA-onderdeel in New York, verklaart tegenover de Amerikaanse krant dat uit de geschiedenis van milieuproblemen valt te leren dat als landen eenmaal van start gaan een oplossing makkelijker en goedkoper blijkt.

“Als men eenmaal 10, 15 jaar daadwerkelijk bezig is, leidt dat tot een grotere deskundigheid, betere technologie en meer ervaring”, aldus Schmidt. “Men zal dan zeggen: ‘Weet je wat, we kunnen meer doen’.”  

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!