Klimaatlintjes-regen in Den Haag

Op het Plein in Den Haag vindt vandaag een klimaatlintjes-ceremonie plaats, geïnspireerd door de Climate Ribbon, een ceremonie die tijdens de People’s Climate March in New York in 2014 werd gehouden.

Met de ceremonie willen de leden van de Nederlandse Klimaatbeweging, in samenwerking met de Grootouders voor het Klimaat, zichtbaar maken dat veel Nederlanders zich ernstig zorgen maken over het klimaat en een intensiever, bestendig en proactief  klimaatbeleid willen. De organisatoren roepen kiezers op om tijdens de komende verkiezingen op een klimaatvriendelijke partij te stemmen, die deze zorgen serieus neemt.

Mensen worden uitgenodigd om via  www.klimaatlintjes.nl  hun persoonlijke antwoord te geven op de vraag ‘Wat is je dierbaar en hoop je nooit te verliezen door klimaatverandering?’ De antwoorden variëren van zorgen om het verdwijnen van diersoorten, vorst en sneeuw in de winter, tot vrees dat een toenemend aantal mensen als gevolg van klimaatverandering niet meer in hun levensonderhoud zal kunnen voorzien.

Alle boodschappen worden uitgeschreven op lintjes en opgehangen aan een installatie. Ook worden passanten en politici uitgenodigd om deel te nemen. Deelnemers schrijven niet alleen een lintje, maar nemen ook een lintje van een ander mee. Daarmee ontfermen ze zich symbolisch over de zorg van de ander.

De politici worden opgeroepen om verantwoordelijkheid te nemen voor deze zorgen en in de volgende regeerperiode met een effectief klimaatbeleid te komen. Volgens actiecoördinator Iris van Veen is klimaat een partij-overstijgend probleem: ‘Of je nu links of rechts bent, iedereen is afhankelijk van een stabiel klimaat voor onder andere voedselzekerheid en het tegengaan van een verdere stijging van de zeespiegel. We moeten dit samen oplossen.’ (foto: Klimaatlintjes)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!