Klimaatverandering doet gemeenten investeren in riolen

AMSTERDAM – Vrijwel alle gemeenten in Nederland investeren in het tegengaan van overlast door regenwater. Zo zorgen gemeenten voor tijdelijke opslag boven de grond en meer afvoercapaciteit onder de grond.

Dit meldt Stichting Rioned, de koepelorganisatie voor stedelijk waterbeheer en riolering in Nederland. De stichting inventariseerde de plannen 278 gemeenten in Nederland.

Hierbij worden de nieuwste klimaatscenario’s van de KNMI aangehaald, waarin het meteorologisch instituut voorspelt dat er de komende jaren meer neerslag zal vallen in de winter en dat de regenbuien in de zomer in intensiteit toenemen.

Exclusief btw investeerden de gemeenten gezamenlijk 280 miljoen euro om de overlast door overtollig regenwater tegen te gaan. In totaal werd er 900 miljoen euro gestoken in de gemeentelijke watertaken.

Uit een eerdere peiling van ingenieursbureau Royal Haskoning en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) stelde 8 op de 10 gemeenten de rioolheffing te moeten verhogen omdat klimaatverandering voor meer regenoverlast zou gaan zorgen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!