KNMI: Klimaatakkoord biedt grote kans op verminderen opwarming van de aarde

UTRECHT – Het klimaatakkoord biedt grote kansen om de opwarming van de aarde wereldwijd te verminderen.

Zo reageert de KNMI op het dit weekend gesloten akkoord in Parijs. “Vooral het aanscherpen van de tweegradendoelstelling is ambitieus”, aldus het weerinstituut.

KNMI-hoofddirecteur Gerard van der Steenhoven is zeer positief over het klimaatakkoord. “Wij zijn verheugd omdat de wereldleiders de zorgen over het klimaat nu vertaald hebben in concrete afspraken die de wereldwijde stijging van de temperatuur moeten tegengaan.”

Lees ook: Historisch klimaatakkoord Parijs aangenomen door 195 landen

Erkenning van klimaatwetenschap

“Het akkoord is ook een wereldwijde erkenning van hetgeen de klimaatwetenschappers in vele rapporten hebben verteld: dat het klimaat verandert als gevolg van een door de mens veroorzaakte uitstoot van broeikasgassen.”

Toch nuanceert het KNMI ook de uitkomsten. Ook met een beperking tot 1,5 tot 2 graden moet Nederland de maatschappij ‘klimaatbestendig’ maken. “In de terminologie van waarschuwingen is een code oranje voor klimaat nog steeds op zijn plaats.”

“Het is winst dat de tweegradendoelstelling is aangescherpt maar we moeten ons wel met z’n allen realiseren dat de kritische grens voor diverse natuursystemen  zoals poolkappen en gletsjers verschillend is”, aldus Gerard van der Steenhoven.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!