KNMI: Warmterecords november bewijs van klimaatverandering

UTRECHT – De uitzondelijke warme eerste 10 dagen van deze maand kunnen alleen verklaard worden door klimaatverandering.

Dit stelt de Gerard van der Steenhoven, de algemeen directeur van het KNMI, tegenover de NOS.

“Dat de eerste tien dagen van november uitzonderlijk warm waren, kunnen wij bij het KNMI eigenlijk alleen maar verklaren door ook klimaatverandering aan te nemen. Dat is nieuw.”

In korte tijd werden verschillende klimaatrecords gebroken de laatste tijd. In Nederland was 18 november de warmste 18 november sinds 1963 en had zaterdag 7 november de hoogste minimumtemperatuur ooit gemeten op een novemberdag.

2015 warmste jaar

Internationaal meldde NASA dat oktober de warmste oktobermaand ooit was wereldwijd. Door alle warme dagen is het bijna zeker dat 2015 het warmste jaar ooit wordt.

Van der Steenhoven verklaart dat er nu een klimaatakkoord nodig is. Zo kan de temperatuurstijging wordt beperkt tot ronde de 2 graden. Als er geen akkoord komt, zal de temperatuur eind deze eeuw met gemiddeld 5 tot 6 graden stijgen.

Meer neerslag

Voor Nederland betekent de opwarming van het klimaat dat de zeespiegel deze eeuw met maximaal een meter gaat stijgen. Verder komt er meer neerslag. Een opwarming van 2 graden betekent 30 procent meer regen in de zomer. 

Meer neerslag betekent dat het moeilijker zal worden om al het water af te voeren in de zomer. 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!