Kosten wind en zon dalen, fossiel wordt duurder

UTRECHT – De kosten voor het produceren van elektriciteit uit wind en zon zijn nog verder gedaald in 2015. Stroomopwekking uit fossiele brandstoffen is juist duurder geworden.

Dit blijkt uit een analyse van Bloomberg New Energy Finance (BNEF).  

Hierdoor kan wind op land nu ook concurreren met zowel gas als steenkool in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk als rekening wordt gehouden met de Co2-kosten.

Zo kost windstroom uit windmolens op land in Groot-Brittannië gemiddeld 85 dollar per megawattuur tegen 115 dollar voor zowel elektriciteit uit wind en gas.

Duitsland

In Duitsland kost windstroom ongeveer 80 dollar per megawattuur tegen 118 dollar voor gas en 106 voor steenkool.

“Zowel onshore wind als zonne-energie zijn veel competitiever geworden tegen de gevestigde opwektechnologieën dan 5 à 10 jaar geleden mogelijk leek”, aldus analist Luke Mills van BNEF.

De gemiddelde kosten wereldwijd van stroom uit wind op land daalde van 85 dollar in het eerste halfjaar van 2015 naar 83 dollar per megawattuur in de tweede helft van dit jaar.

Zonnestroom

Zonnestroom uit kristallijne zonnepanelen van silicium daalde in prijs van 129 dollar per megawattuur naar 122 dollar per megawattuur.

In dezelfde tijd stegen de gemiddelde kosten om elektriciteit uit steenkool op te wekken in Europa boven de prijs van windstroom uit van 82 dollar in het eerste halfjaar naar 105 dollar in de tweede helft.

Offshore wind is nog relatief erg duur met een gemiddelde prijs van 174 dollar per megawattuur in het tweede halfjaar. Ge

BNEF rekent in de kosten ook de uitgaven mee aan randzaken zoals ontwikkelingsuitgaven en kapitaalkosten.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!