Kritiek op forse belastingvoordelen investeringen in groene energie

AMSTERDAM – Er komt steeds meer kritiek op de belastingvoordelen die vooral hogere inkomens genieten op investeringen in groene energie.

Dit schrijft het Financieele Dagblad maandag.

Bij het investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen op boerendaken wordt steeds meer gebruikgemaakt van de combinatie van 2 fiscale regelingen, de MIA en de Vamil.

Lees ook: ‘Fors rendement op investering zonnepanelen op boerendaken’ 

Dit levert beleggers met vooral een hoog inkomen een fors rendement op en er zijn dan ook steeds meer projectontwikkelaars die deze investeringsvorm aanbieden.

Onlangs kwamen 300 boze investeerders bijeen die ook op deze wijze hadden geinvesteerd. Ze hadden belegd in duurzame mestverwerkingsmachines van het project MestPartners. Met het geld zouden enkele tientallen machines worden gemaakt, maar er zijn maar enkele klaar.

Investering en belastingvoordeel verdwenen

De beleggers vrezen nu dat de investering verdwenen is, maar ook het forse belastingvoordeel. Ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zegt tegenover het dagblad dat er steeds meer klachten komen over beleggers die geld verliezen met dergelijke projecten.

De SP in de Tweede Kamer heeft aangegeven in debat te willen met staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) na het horen van deze situatie. “Als dit soort bedrijven verlies draaien en er misschien wel nooit winst zal worden gemaakt, kan de Belastingdienst fluiten naar zijn geld” , aldus Farshad Bashir, SP-Kamerlid.

Staatssecretaris Wiebes heeft al eerder gezegd onderzoek te gaan doen naar het gebruik van de beide aftrekposten. Kamerleden van verschillende partijen geven aan een verandering van de fiscale constructie te willen, maar wachten het onderzoek af.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!