Lage Co2-emissies in steden kan 15 biljoen euro opleveren

UTRECHT – Als wereldwijd grote steden ervoor zorgen dat de CO2-uitstoot naar een minimum wordt gebracht kan dat opgeteld 15 biljoen euro opleveren tegen 2050.

Dit stelt denktank The Global Commission on the Economy and Climate Search in een nieuw rapport.

Om de Co2-uitstoot fors te reduceren zijn er nog een aantal makkelijke investeringen die steden kunnen doen.

Zo zijn er mogelijkheden met Co2-arm openbaar transport, het energieneutraal maken van gebouwen en het beter beheren van de afvalverwerking.

Dit beleid scheelt tegen 2030 de uitstoot van ongeveer 3,7 gigaton Co2 per jaar, meer dan de huidige jaarlijkse Co2-uitstoot van India.

Beleid op nationaal niveau

In Johannesburg waren de financiële opbrengsten van een nieuw bussysteem in het eerste jaar bijvoorbeeld 900 miljoen dollar. Verder zorgt nieuw beleid in Singapore ervoor dat het stroomverbruik van gebouwen met 22 procent afneemt met besparingen van 400 miljoen dollar als gevolg.

Met complementair beleid op nationaal niveau zoals het reduceren van het gebruik van fossiele brandstoffen en een heffing op Co2 kunnen de voordelen oplopen tot 19 biljoen euro.

“De stappen die steden nemen om hun Co2-voetafdruk te verkleinen, verlaagt ook hun energiekosten, verbetert de gezondheid en trekt nieuwe inwoners en ondernemingen aan”, aldus Michael Bloomberg, speciaal gezant van de Verenigde Naties voor Steden en Klimaatverandering.

Lees hier het complete rapport 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!