‘Landelijke overheid koopt nog steeds sjoemelstroom in’

UTRECHT – De landelijke overheid koopt nog steeds zogenaamde ‘sjoemelstroom’ in. De elektriciteit wordt tegen de laagste prijs ingekocht en vervolgens ‘vergroend’ met certificaten van Noord-Europese waterkrachtcentrales. 

Dit stelt Wise. Met de certificaten kan men claimen groene stroom te gebruiken, maar als de certificaten van bijvoorbeeld Noorse waterkrachtcentrales afkomstig zijn, stimuleren ze eigenlijk niet de groei van groene energie. 

De overheid verbruikt jaarlijks 1 terawattuur elektriciteit met onder ndere de ministeries in Den Haag en nog zo’n 2.000 andere overheidsgebouwen. Dit staat gelijk aan het jaarverbruik van 300.000 huishoudens. 

2.3 miljoen

Die stroom wordt ingekocht bij E.on en Delta, energieleveranciers die niet hoog scoren op de duurzaamheidslijst van consumentenorganisaties, Greenpeace en ook Wise. 

Volgens Wise is er maar 2,3 miljoen euro extra nodig van de overheid om stroom af te nemen van Nederlandse windmolens. Probleem is wel dat die windmolens erst nog gebouwd moeten worden.

Onlangs bleek uit een overzicht van Certiq dat er nog steeds te weinig groene stroom wordt geproduceerd in Nederland.

Nieuwe productiecapaciteit

“Nu is er nog te weinig aanbod, er wordt nog te weinig groene stroom geproduceerd in ons land. Maar de Rijksoverheid kan afspraken maken met een leverancier om – met langjarige afname door de Rijksoverheid als garantie – nieuwe productiecapaciteit neer te zetten”, aldus Peer de Rijk, directeur van WISE

“Andere grote partijen hebben dat al gedaan: de NS (een even grote verbruiker als de Rijksoverheid) laat nieuwe windparken aanleggen en ook Google laat molens neerzetten voor haar datacenters bij de Eemshaven.”

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!