Levering biogas aan FrieslandCampina in Borculo gestart

FrieslandCampina gebruikt sinds kort biogas in zijn productielocatie in Borculo voor het opwekken van stoom voor de productie van melkpoeder en ingrediënten voor kindervoeding.

Daarvoor heeft de zuivelonderneming een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met Groot Zevert Vergisting (GZV) uit het Gelderse Beltrum. De realisatie van de biovergister van GZV is mede mogelijk gemaakt door een investering vanuit het Innovatie- en Energiefonds Gelderland, onderdeel van Topfonds Gelderland, verstrekt door fondsmanager PPM Oost.

Jaarlijks gaat FrieslandCampina circa 8 miljoen kubieke meter biogas van GZV afnemen. Hiermee wordt een CO2-reductie gerealiseerd van circa 8.000 ton per jaar. ‘Onze productielocatie in Borculo was de eerste die in 2015 overschakelde op duurzame pyrolyse olie met een zeer geringe directe CO2-uitstoot. Nu zetten we een volgende stap door als eerste te investeren in stoomopwekking met biogas geproduceerd uit onder andere mest van onze leden–melkveehouders. Het biogas voeren we aan middels een een-op-een transportleiding vanaf GZV in Beltrum naar de productielocatie in Borculo. Het is een belangrijke stap voor het verduurzamen van de keten en het sluiten van kringlopen,’ aldus Roelof Joosten, chief executive officer van FrieslandCampina.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!