Lobby overtuigt EU ervan dat gas groene energiebron is

AMSTERDAM – De lobby van de gassector heeft de EU ervan overtuigd dat gas een CO2-arme energiebron is. Dit kan gevolgen hebben voor de 80 miljard euro die de EU wil investeren in schone energiebronnen.

Dit meldt The Guardian. In een geheim document over de investeringen in hernieuwbare energie wordt gas nu ook aangewezen als een CO2-arm alternatief. Hierdoor maken gasproducenten nu kans op een deel van de miljardensubsidie.

Het Internationaal Energie Agentschap voorspelde toevallig onlangs al dat gas een gouden toekomst tegemoet gaat. De wereldwijde productie zal naar verwachting verdriedubbelen tot 2035. Dit brengt het risico met zich mee dat gasprijzen gaan dalen en investeren in schone energiebronnen zoals zonne- en windenergie minder aantrekkelijk wordt.

Slachtoffer

“Hernieuwbare energie zal mogelijk het slachtoffer worden van goedkope gasprijzen als overheden zich niet aan hun steunprogramma’s voor groene energie houden”, aldus Fatih Birl, hoofdeconoom bij het IEA

Voor milieuorganisatie Greenpeace is het duidelijk het werk van de lobby, zo verklaart een woordvoerder tegenover De Morgn. De organisatie hoopt dat de tekst nog wordt aangepast. Het fonds van 80 miljard is bedoeld om tussen 2014 en 2020 innovatie en onderzoek naar schone energie te stimuleren.

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Shell

7 gedachten over “Lobby overtuigt EU ervan dat gas groene energiebron is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!