‘Lobby Shell saboteerde doelstelling groene energie EU’

AMSTERDAM – Olieconcern Shell heeft gelobbyd om de doelstellingen voor groene energie in 2030 voor de Europese Unie te ondermijnen.

Dit schrijft The Guardian op basis van enkele documenten. Shell geeft jaarlijks ongeveer 4,25 tot 4,5 miljoen euro uit aan de lobbyactiviteiten. Het concern, de op 5 na grootste lobbyist in Brussel, is in het doel geslaagd. 

Commentatoren en milieuorganisaties waren over het algemeen teleurgesteld met de doelen die Brussel in oktober vorig jaar presenteerde.

EU-lidstaten hebben zich vorig jaar onder andere ten doel gesteld om in 2030 40 procent minder Co2 uit te stoten. Jose Manuel Barroso claimde toen dat de afspraken goed nieuws waren voor het gevecht tegen klimaatverandering, maar critici wijzen erop dat de doelstellingen voor energie-efficiëntie en hernieuwbare energie helemaal niet bindend zijn voor individuele lidstaten.

Uit de documenten van The Guardian blijkt dat Shell ervoor lobbyde om het verplichtstellen van de emissiedoelstelling af te schaffen. Al in 2011 zou het olieconcern op Barroso hebben ingepraat. Shell opperde dat een marktstrategie die gericht is op het uitbreiden van gas in Europa een besparing van 500 miljard euro op zou leveren.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!