Luchthaven Oslo pompt als eerste vliegveld biobrandstof via normale systemen

UTRECHT – De luchthaven van Oslo heeft als eerste vliegveld ter wereld biobrandstoffen opgenomen in het reguliere aanbod.

De biobrandstof is afkomstig van Air BP Biojet. Onder andere KLM, Lufthansa en SAS Scandinavian Airlines gaan de brandstof afnemen. Verder is de Nederlandse brandstofleverancier SkyNRG ook betrokken bij het project.

“Dit is de eerste keer dat biobrandstof voor de luchtvaart wordt geleverd via de normale leveringsmechanismen, waardoor de kosten significant dalen”, aldus Air BP-topman David Gilmour.

“We willen demonstreren dat luchthavens toegang kunnen bieden tot biobrandstoffen met relatief gemak.”

KLM

Voordat de biokerosine werd geleverd via de bestaande systemen, moest een speciale brandstofwagen eraan te pas komen. De biobrandstof van Air BP wordt gemaakt met de Camelina olie, afkomstig van een plant.  

KLM, een voorloper met het gebruik van biobrandstof, vliegt vanaf het voorjaar met enkele vliegtuigen van Embraer op biobrandstof tussen Oslo en Amsterdam. De biobrandstof wordt gemengd met de brandstof die het vliegtuig al meeneemt vanuit Amsterdam.

De Europese Unie heeft als doelstelling om in 2020 het aandeel biobrandstof in 2020 te hebben verhoogd naar 3,5 procent.

BIobrandstof, KLM,
©: KLM
BIobrandstof, KLM,
©: KLM

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!