Maar 6 procent van beschikbare subsidie groene energie gebruikt

AMSTERDAM – Nog maar 6 procent van de belangrijkste subsidieregeling voor groene energie in Nederland, de SDE+, is gebruikt.

©: New Energy Systems
©: New Energy Systems

Dit blijkt uit het laatste overzicht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Een jaar eerder was dit nog 40 procent.

Op dit moment is 206 miljoen euro aan subsidie toegekend aan projecten. Er is in totaal 3,5 miljard euro beschikbaar. Er is ook maar voor 507 miljoen euro aan subsidie aangevraagd bij RVO.

Een jaar terug was rond deze tijd al 1,2 miljard euro, omgerekend 40 procent, aan subsidie toegekend. Toen was er ook al voor 3,1 miljard euro aangevraagd. In 2013 was overigens minder subsidie beschikbaar, namelijk 3 miljard euro.

Tegenvallende animo

Over de hele linie lijkt het animo tegen te vallen. Voor hernieuwbare elektriciteit, waar wind en zon onder vallen, is een daling van 73 procent te zien.  Voor dit jaar is 160 miljoen euro aangevraagd. Een jaar eerder was dit 596 miljoen euro.

Bij de categorie hernieuwbare warmte en wkk, waar biomassa en geothermie onder vallen, werd vorig jaar rond deze tijd nog 1,9 miljard euro aan subsidie aangevraagd. Nu is dat gedaald naar 315, aan afname van 83 procent.

Voor projecten in hernieuwbaar gas werd nu 33 miljoen euro aangevraagd, een daling van 94 procent. Vorig jaar stond dat op 604 miljoen euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!