Mark Rutte ook present op klimaattop in Parijs

UTRECHT – Minister-President Mark Rutte zal naar de klimaattop afreizen eind november.

Dit bevestigt de Rijksvoorlichtingdienst aan BNR.

Milieuorganisaties uitten eerder nog kritiek dat eerder alleen nog bekend was dat Sharon Dijksma, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, zou afreizen naar Parijs.

Zij haalden aan dat de Amerikaanse president Barack Obama, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Chinese presidenet Xi Jinping wel aanwezig zouden zijn.

Vervolg Kyoto

De top wordt gehouden van 30 november tot 11 december en moet eindelijk een vervolg geven aan het Verdrag van Kyoto uit 1997. 

De Nederlandse overheid zei maandag in te willen zetten op een snelle vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Ook moet een akkoord breed ondertekend worden en bindend zijn.

“De tijd van vrijblijvendheid is voorbij, het klimaat is een verantwoordelijkheid van ons allemaal”, zei Sharon Dijksma.

Hoewel deze houding doet voorkomen alsof Nederland één van de koplopers is in kimaatbeleid, zal de Nederlandse overheid zich ook moeten verantwoorden voor het lage percentage groene energie. De relatief lage doelstelling van 14 procent hernieuwbare energie in 2020, wordt bijvoorbeeld waarschijnlijk niet gehaald.

Lees ook: Extra maatregelen om streven van 14 procent groene energie in 2020 toch te halen

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!