Marktplaats voor warmterotonde Zuid-Holland mogelijk

UTRECHT – Het is mogelijk om een marktplaats te creëren voor de beoogde warmterotonde in Zuid-Holland. Via dit netwerk kunnen aanbieders en afnemers warmte verhandelen.   

Dit meldde de provincie. Onderzoeksbureau CE Delft onderzocht de markt met een aantal experts, in opdracht van het Programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland.

Een netwerk met open toegang is belangrijk om steeds meer schone warmte uit de bodem te kunnen verhandelen. Ook is de flexibiliteit van een open net noodzakelijk voor de concurrentiepositie van de de tuinbouw in de regio.

Restwarmte

In oktober presenteerde de provincie het plan om een enorm warmtenetwerk aan te leggen in Zuid-Holland. Zo moest de restwarmte van de industrie van Rotterdam woningen en tuinbouw gaan verwarmen.

Het vergt een investering van 4,5 miljard euro, maar de baten komen op 7 miljard euro te staan door de besparing op gas. Dit moet zorgen voor een besparing van 580 kiloton Co2 in 2030.

Het idee is om een ondergrondse ring aan te leggen van grote waterleidingen. Die leidingen vervoeren warmte naar stedelijke en glastuinbouwgebieden in Zuid-Holland.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!