Meer autoriteiten VS onderzoeken kennis klimaatverandering Exxon Mobil

UTRECHT – Meer autoriteiten in de Verenigde Staten gaan onderzoek naar hoeveel oliemaatschappij Exxon Mobil in het verleden eigenlijk wist van de invloed van fossiele brandstoffen op klimaatverandering.

Ook de aanklagers in de Amerikaanse staten Massachusetts en de Virgin Islands hebben  een eigen onderzoek gestart en gaan naar verwachting samenwerken met de aanklager in New York die eerder al een onderzoek startte.

In totaal is er nu steun voor het onderzoek vanuit 15 verschillende staten, de District of Columbia, de omgeving rond Washington en de Virgin Islands.

Eric Schneiderman, de aanklager uit New York, richt zich op de vraag of Exxon Mobil investeerders heeft misleid. Eigen onderzoek binnen het bedrijf wees er op dat fossiele brandstoffen een significant effect konden hebben op het klimaat, maar Exxon heeft de invloed in het openbaar altijd gebagatelliseerd.

Zo werden actiegroepen gesponsord die probeerden klimaatonderzoek ter discussie te stellen, terwijl de eigen wetenschappers van Exxon wezen op de opwarming van de aarde.  

Foto: By Terence Ong – Own work, CC BY 2.5

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!