Fors meer bomen op aarde dan eerder gedacht

AMSTERDAM – Er staan meer bomen op de wereld dan men eerder had gedacht. Waarschijnlijk zijn er in totaal 3 biljoen bomen, ongeveer 422 bomen per persoon.

Dit blijkt uit een nieuw onderzoek, gebaseerd op meer gegevens, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke journaal Nature.

Eerder dacht men op basis van satellietbeelden dat er wereldwijd 400 miljard bomen op aarde stonden.

In het huidige onderzoek wordt ook onder de bovenste laag gekeken en de dichtheid van de begroeiing meegenomen.  Hierdoor worden de schattingen een stuk preciezer.

Verontrustende conclusies

Toch heeft het rapport ook verontrustende conclusies. Sinds het begin van de menselijke beschaving is het aantal bomen met 46 procent gedaald.

Wereld (full-image)

In het rapport wordt geschat dat er per jaar 15 miljard bomen worden omgezaagd. Door natuurlijke aangroei en het herplanten van bomen zou het nettoverlies waarschijnlijk om 10 miljard komen.

Nieuwe bomen

De onderzoekers waarschuwen dan ook de ontdekking als positief nieuws te brengen. “Deze cijfers lijken alleen groot omdat we nog geen eerdere goede schattingen hadden”, aldus Thomas Crowther.

“We hebben niet op eens een hoop nieuwe bomen ontdekt. De huidige staat van de bossen is zoals het eerder was. We hebben alleen meer in meer informatie voorzien voor wetenschappers en beleidsmakers.”

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!