Merkel verliest bondgenoten in Energiewende

AMSTERDAM – Bondskanselier Angela Merkel is 2 belangrijke bondgenoten in de transitie naar groene energie aan het verliezen. Voor het eerst sinds 2009 geven energieconcerns E.ON en RWE minder geld uit aan schone energie.

Zonnepanelen op in een dak in Duitsland van Munich ReE.ON en RWE willen opgeteld 69 miljard euro aan schuld afbetalen en kosten verlagen. Hierdoor blijft minder over voor investeringen in offshore windenergie, zo meldt persbureau Bloomberg.

“De gehele energietransitie is ontspoord”, zo becommentarieert Marc Nettelbeck, aan Duitse analist bij DZ Bank. “De problemen met het verbinden van offshore windparken aan het energienet verlaagt de winstgevend en eerdere rekensommen zijn niet meer geldig.”

Transitie van kernenergie naar groene energie

E.ON verklaarde onlangs investeringen in schone energie te willen verlagen naar 1 miljard euro in 2015, van 1,79 miljard euro vorig jaar. RWE zegt de uitgaven te verlagen jaar 500 miljoen euro per jaar.

Beide bedrijven worden geraakt door de transitie van kernenergie naar groene energie. Opgeteld 24,9 miljard euro aan marktwaarde werd weggevaagd door de beslissing om kernreactoren te sluiten. Verder investeren de concerns steeds meer in activiteiten buiten Europa die meer renderen. 

Gerelateerde artikelen 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!