Met Donald Trump halen de Republikeinen een notoire klimaatontkenner binnen

UTRECHT – Politici van de Republikeinen in de Verenigde Staten staan al niet bekend om hun progressief beleid op het gebied van klimaatverandering, maar Donald Trump maakt het wel erg bont.

Trump, die in de peilingen de favoriet is om presidentskandidaat te worden voor de Republikeinen, heeft een aversie van veel wat met groene energie en klimaatbeleid te maken heeft.

Zo stelde hij in een beruchte tweet dat het idee van klimaatverandering was gecreëerd door de Chinezen om de Amerikaanse industrie onderuit te halen.

Nou was deze tweet al lang geleden gemaakt en lijkt Donald Trump zichzelf regelmatig tegen te spreken, maar ook in de laatste maanden schrijft Trump soms controversiële tweets. Zo kan er volgens Trump geen klimaatverandering zijn als er ook koude dagen zijn in New York.

Toch is de trend juist dat het ontzettend warm is. De de 15 jaar van deze eeuw staan in de top 16 warmste jaren ooit met 2015 aan kop. Ook januari van het nieuwe jaar was één van de warmste maanden ooit.

Onlangs bleek nog uit een peiling onder Amerikaanse kiezers dat een meerderheid van de Republikeinse kiezers voor meer klimaatbeleid zijn na de klimaattop in Parijs. Dit staat juist in schril contract met standpunten van de presidentskandidaten.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!