Milieudefensie: ‘Sjoemelsoftware moet verplicht verwijderd worden’

Milieudefensie wil dat auto’s met illegale sjoemelsoftware zo snel mogelijk verplicht worden teruggeroepen. Het grootste deel van de auto’s waar sjoemelsoftware in zit, rijdt volgens de organisatie nog steeds op de weg.

Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) die het Algemeen Dagblad (AD) recent heeft gepubliceerd. Uit de RDW-cijfers zou blijken dat het aantal mensen dat gehoor geeft aan een terugroepactie dramatisch is gedaald sinds dieselgate. Volgens het AD brengen mensen hun auto niet weg omdat ze vrezen dat het vermogen van de auto daardoor afneemt, hoewel die vrees volgens veel brancheorganisaties ongegrond is.

Milieudefensie vindt dat de overheid nu moet ingrijpen: ‘De vrijwillige terugroepmaatregel werkt niet. En dus ademen wij allemaal nog steeds méér kankerverwekkende lucht in dan zonder sjoemelsoftware. Ik zou dit niet op mijn geweten willen hebben. Niet als politicus die deze terugroepactie gewoon verplicht kan maken, maar ook niet als autobezitter die de gezondheid van zijn buren schaadt. Uiteindelijk zou ieders gezondheid toch het belangrijkst moeten zijn.’

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!